Piankowe babeczki na 14.02.


babeczki piankowe

Słodko, słodko, słodko. Za słodko? Nieee, przecież idą walentynki!

piankowe babeczki

Z tym przepisem można się fajnie pobawić. Najlepszy jest moment, kiedy w szklance pełnej czekolady zanurzamy piankowy lukier. Pod wpływem zimnego lukru, czekolada momentalnie zastyga tworząc na powierzchni twardą skorupkę.

piankowe babeczki

Wbrew moim obawom, że babeczki będą smakować jak zimne lody (fuj), okazały się bardzo dobre. Ciemna czekolada kontrastowała konsystencją i smakiem ze słodkim lukrem. Jego lekko różowy kolor pochodzi od soku malinowego. Cytryna dodaje tu kwaskowatej nuty, i wszystko razem daje naprawdę fajny efekt.

piankowe babeczki

Przepis:
babeczki:
125 g miękkiego masła
125 g mąki
90 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka sody
2 łyżki mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli.

lukier:
3 białka
łyżka soku malinowego
2 łyżki soku cytrynowego
200 g cukru
2 tabliczki czekolady
5 łyżek oleju roślinnego

Babeczki: Wszystkie składniki wymieszaj, miksuj ok. 3 minut. Przełóż do 12 foremek i piecz 15-20 minut w piecu nagrzanym do 175 stopni.

Lukier:
W garnku rozpuść cukier z sokiem malinowym i cytrynowym. Powinno się gotować ok 5 minut, aby powstał syrop. W międzyczasie ubij białka z odrobiną soku cytrynowego. Kiedy syrop będzie gotowy, wlej go cienkim strumieniem do białek, cały czas ubijając. Miksuj aż do uzyskania gęstej konsystencji. Przełóż do rękawa cukierniczego i dekoruj babeczki. Włóż na chwilę do zamrażalnika, aby lukier zastygł. W międzyczasie roztop czekoladę z olejem i przełóż do wysokiego wąskiego naczynia (np. szklanki) Maczaj babeczki lukrem w dół w czekoladzie, pozwalając aby jej nadmiar ściekł z powrotem do naczynia. Pozostaw do zastygnięcia.




+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.