Babeczki z jabłkami


babeczki_jablkoweNic nie poradzę na to, że piękną, ciepłą wiosną nawiedził mnie jesienny smak jabłek z cynamonem i orzechami.  Nie będę jednak czekać na wrzesień, żeby zjeść to co za mną tak uporczywie chodzi! Więc oto są – babeczki z cynamonem i jabłkami.

babeczki_jablkoweAha, no i oczywiście na wierzch trochę miodu, szczypta cynamonu, orzechy…mmm

babeczki_jablkowePrzepis:
125 g mąki
125 g miękkiego
100 g cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do piecznia
3 łyżki mleka
garść siekanych orzechów włoskich

250 g serka śmietankowego
2 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
50 ml kremówki

2 jabłka
szczypta cynamonu

Ciasto: wszystkie składniki wymieszaj, miksuj przez ok. 3 minuty. Rozdziel na 12 foremek i piecz 15 minut w 175 stopniach.

Krem: Serek zmiksuj z cukrem, cynamonem i śmietanką aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Prażone jabłka: Jabłka obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Wrzuć je do garnka z kilkoma łyżkami wody. Duś na niewielkim ogniu aż będą miękkie i uprażone. Dodaj cynamon.

Wystudzone babeczki wydrąż nożem, wypełnij każdą łyżeczką jabłek. Na wierch nałóż krem z serka, dekoruj miodem, orzeszkami i szczyptą cynamonu.

 

Kategorie