Pianki do kawy


pianki do kawySą poważnie dobre i uzależniające. A tym, którzy mają uprzedzenia do różowych sklepowych, marshmallowsów radzę – spróbujcie wersji domowej. Jak się okazuje, wykonanie pianek wcale nie jest takie skomplikowane. Kłopotliwe, brudzące i lepiące – owszem, ale skomplikowane nie.

kawakawa w ulubionym kubku…pianki do kawy

Pianki już gotowe…

pianki do kawyGorąca kawa + pianki. Co się dzieje? Pianki pod wpływem temperatury zaczynają się roztapiać. Ich słodki smak w kontraście do gorzkiej kawy… I ciągnąca, delikatna konsystencja… Czy to może być niedobre?

pianki do kawyPrzepis:

  • 1 łyżka żelatyny
  • 125 g cukru
  • 80 ml sztucznego miodu
  • szczypta soli
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 x 40 ml wody

Wyłóż kwadratową foremkę do ciasta pergaminem. Aby ułatwić sobie pracę można pergamin delikatnie natłuścić. Zmieszaj wodę i żelatynę w małej miseczce. Resztę składników zagotuj i trzymaj na ogniu ok. 5 minut. W międzyczasie podgrzej żelatynę aby się rozpuściła – 20 sekund w mikrofalówce powinno wystarczyć. Połącz wszystkie składniki w misce i zacznij je ubijać mikserem. Zacznij od małych obrotów, stopniowo je zwiększaj. Masa powinna zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie, być biała i puszysta. Kiedy już taka będzie, niezwłocznie przelej ją do przygotowanej foremki. Wygładź powierzchnię. Niech spokojnie zastygnie – kilka godzin i powinno być gotowe. W następnym podejściu, wybierz foremkę do ciastek, lub w wersji easy – nóż. Delikatnie natłuść foremkę/nóż i wycinaj kształty.

Kategorie