Bekonowe brownie


Bekonowe brownie

brownie_1

Tak, dobrze słyszeliście. Bekonowe. Bekon  w środku, i na wszelki wypadek również i na wierzchu. Żeby nikt nie miał wątpliwości.

brownie_2

A co poza bekonem? Wszystko co najlepsze – dużo czekolady, masło, ciemny cukier trzcinowy,orzechy włoskie. No ale przede wszystkim bekon.

brownie_3

Przepis:

300 g gorzkiej czekolady150 g masła
125 g mąki
40 g kakao
200 g bekonu
1/2 szklanki orzechów włoskich
szczypta soli
3 łyżki tajemniczego składnika*
4 jajka
100 g ciemnego cukru trzcinowego

Czekoladę roztop z masłem z mikrofalówce, ustawiając najmniejszą moc na ok 3 minuty. Po upływie tego czasu zamieszaj czekoladą i wstaw na kolejne 3mminuty, aż do całkowitego roztopienia składników. Odstaw na bok do lekkiego wystygnięcia.
Bekon/boczek podsmaż na patelni z obu stron, aż będzie chrupiący. Odsącz na ręczniku papierowym. Kiedy ostygnie posiekaj ostrym nożem na małe kawałeczki. Jeśli masz odwagę – 3 łyżki tłuszczu z patelni* przelej do miski z czekoladą, zamieszaj. Orzechy posiekaj.
W dużej misce zmiksuj jajka z cukrem, następnie dodaj sól, kakao i czekoladę – dalej miksuj. Dodaj mąkę i wymieszaj. Na koniec dodaj boczek i orzechy, zostawiając po garstce do rozsypania po wierzchu. Zabieg oczywiście stricte dekoracyjny – niech wiedzą, że w środku naprawdę jest mięso, a z nami nie ma żartów.

Ciasto przelej do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 stopniach ok 20-25 minut. Brownie pośrodku powinno być miękkie i wyglądać na lekko niedopieczone. Po ostygnięciu pokrój ciasto na kwadraty.

Kategorie