Boston cream cupcakes


boston_cream_pieZawsze kusił mnie przepis łączący w sobie dwie fantastyczne rzeczy – słodki, delikatny krem waniliowy i zdecydowaną, gorzkawą czekoladę. Takie połączenie smaków to nic innego jak klasyczny amerykański deser – Boston cream pie.

boston_cream_cupcakesNazwa jest nieco myląca, ponieważ nie jest to pie lecz cake – biszkopt przełożony waniliowym kremem, zwieńczony czekoladową polewą. Boston cream pie to oficjalny deser stanu Massachusetts. I choć z pewnością niczego mu nie brakuje, wiele osób wykonuje niezliczone wariacje tego smakołyku. W Bostonie popularne są ponoć pączki – boston cream doughnuts… o jakie to musi być dobre….
Moja wersja to mini babeczki, czyli Boston cream cupcakes :)

boston_cream_cupcakes

Przepis: (na 24 małe lub 12 dużych babeczek)

125 g Palmy z Murzynkiem
125 mąki
100 g cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
100 ml śmietanki kremówki

190 ml mleka
2 żółtka
łyżeczka esencji waniliowej
15 g mąki
50 g cukru.

Ciasto: połącz ze sobą wszystkie składniki i miksuj przez ok 3 minuty. Podziel na 24 lub 12 muffinowych foremek. Piecz 15 minut w piecu nagrzanym do 190 stopni.

Krem waniliowy:
do miski wlej dwie łyżki mleka, a resztę zagotuj w małym garnku. Do zimnego mleka dodaj żółtka, mąkę i cukier i wymieszaj na jednolitą masę. Wrzącym mlekiem delikatnie zalej masę w misce i energicznie wymieszaj. Przelej całość z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć.

Polewa czekoladowa (ganache):
w małym garnku zagotuj śmietanę. Wrzącą śmietaną zalej połamana na małe kawałeczki czekoladę i mieszaj aż czekolada rozpuści się i będzie gładka. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

Wydrąż otworek w każdej wystudzonej babeczce i włóż do niej łyżeczkę kremu. Następnie nakładaj na każdą babeczkę łyżeczkę czekoladowej polewy.