Ciasteczka na Halloween


ciasteczka_halloweenTrick or treat? :)ciasteczka_halloweenciasteczka_halloweenciasteczka_halloween

ciasteczka_halloween

ciasteczka_halloween

 Jak zrobić lukrowane ciasteczka?

1. Przygotuj jedną porcję ciasta na ciasteczka.
2. Przed wałkowaniem ciasto należy schłodzić godzinę w lodówce.
3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 3-4 mm i wykrawaj z niego kształty przy pomocy foremek.
4. Wycięte ciasteczka przełóż na blachę i piecz ok 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
5. Pozwól ciasteczkom ostygnąć. Najlepiej odstawić je na kilka godzin (lub nawet przez całą noc). W innym przypadku mogą pojawić się białe plamki na polukrowanych ciasteczkach – jest to wynik wyciekania tłuszczu z masła, które nie miało okazji odpowiednio stężeć.
6. Aby zrobić lukier należy delikatnie roztrzepać mikserem białko jajka i stopniowo dodawać cukier puder, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zużyjesz w tym celu ok 200 g cukru pudru. Taka porcja lukru starczy na ozdobienie ok 20-25 ciasteczek, zależnie od wielkości.
7. Przygotuj dwie konsystencje lukru – gęstsza służy do rysowania konturów, bardziej płynna do wypełniania ich.

Trick, którego użyłam w ciasteczkach pajęczynach jest bardzo prosty. Najpierw lukrujesz białe kółeczko. Następnie, zanim biały lukier na ciasteczku stwardnieje, czarnym lukrem rysujesz kółeczka – zaczynając od zewnątrz do środka. Najmniejsze kółeczko może być po prostu dużą kropką. Następnie przeciągasz wykałaczkę od środka, ku brzegom ciasteczka tworząc wzorek pajęczyny. Czekasz do całkowitego wyschnięcia (może potrwać nawet całą noc), i gotowe! Tak udekorowane ciasteczko może być zjedzone, lub posłużyć jako dekoracja :)