Ciasteczka pisanki


ciasteczka_pisanki

Pisanki na ciasteczku? Czemu nie? Przez Wielkanoc mogą cieszyć oko pięknymi kolorami i wzorami. A tuż po świętach, zamiast chować ozdoby do pudła i nurkować do piwnicy w celu schowania go na „za rok” ozdoby możesz zjeść i będzie po kłopocie. Co jak co, ale praktyczność to podstawa. A że w procesie trzeba będzie zjeść trochę ciasteczek – poświęcenia być muszą :)

ciasteczka_pisanki

Ciasteczkowe pisanki zrobiłam następująco: Biały gęsty lukier przełożyłam do papierowej szprycki i wycisnęłam obrys jajka. Poczekałam aż lukier wyschnie i wypełniłam środek płynniejszym białym lukrem.

ciasteczka_pisanki

Następnie poszłam spać :) Rano*, kiedy biała powierzchnia ciasteczka była sucha i twarda, zabarwiłam resztę gęstego lukru na 2 odcienie niebieskiego. Rozdzieliłam je do dwóch papierowych rożków i wzięłam się do pracy.

ciasteczka_pisankiPisanki to wdzięczny temat do ciasteczek i do poćwiczenia techniki lukrowania – kopki, paski, zawijaski – wszystko pasuje!
ciasteczka_pisanki

Przepis:
200 g miękkiego masła
75 g cukru
400 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

1 białko
+/- szklanka cukru pudru

Ciasto: masło utrzyj z cukrem – krótko! Dodaj jajko i skórkę cytrynową i szybko wymieszaj. Wsyp mąkę, zagnieć ciasto. Im krócej będziesz je zagniatać, tym lepiej. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Zimne ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i wykrawaj kształty foremkami. Przełóż ciasteczka na blachę do pieczenia i piecz ok 5-8 minut w piecu nagrzanym do 220 stopni. Ostudź ciasteczka.
Lukier: białko ubij lekko mikserem, dodaj cukier puder i mieszaj na gładką masę. Będziemy potrzebować dwóch konsystencji lukru – bardziej płynnej i gęstszej. Podziel więc lukier na dwie miseczki i w zależności od konsystencji lukru dosyp cukru lub dolej odrobinę wody. Ilość zużytego cukru może różnić się od wilgotności i wielkości białka, podana ilość szklanka cukru jest więc ilością orientacyjną.

*Gotowy lukier można przechowywać nawet kilka dni, wystarczy zamknąć do w szczelnym pojemniku aby nie wysechł.

 

Kategorie