Ciasteczka w barwach Świąt


świąteczne ciasteczka

Czerwony, zielony, biały… coraz bliżej Święta!

świąteczne ciasteczkaPrzepis na najłatwiejsze (a przy tym jakże efektowne!) świąteczne ciasteczka to: ciasteczko+lukier+posypka. Obrysowujemy gęstym lukier krawędź. Wypełniamy płynniejszym środek i posypujemy, posypujemy, posypujemy…

Do mokrego lukru poprzykleja się warstwa śnieżynek, choineczek, błyskotek, kuleczek. Kiedy lukier zastygnie, posypka pięknie się trzyma. A nadmiar wystarczy delikatnie strząsnąć i ponownie wykorzystać.

ciasteczka świąteczne

Przepis:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki

Masło utrzyj z cukrem (nie za długo, aby ciasto po wyrobieniu było dobrej konsystencji). Tutaj można dodać np. łyżeczkę ekstraktu waniliowego, skórkę cytrynową, pomarańczową, cynamon lub inną przyprawę. Dodaj jajko i mąkę, zagnieć ciasto. Chłodzić ok. godzinę w lodówce. Nie zapomnij zawinąć ciasta w folię! Rozwałkuj i wykrawaj ulubione kształty. Piecz ok. 10 minut w nagrzanym do 200º C piecu. Ostudzić na metalowej kratce

Lukier:

  • 1 białko
  • ok 250 g cukru pudru

Białko lekko ubić, dodać cukier i porządnie zmiksować. Do wykonania obrysu ciasteczek potrzeba bardziej gęstego lukru – zagęścisz go dodając cukru. Do wypełnienia rzadszego – jeśli dodasz troszkę wody powinno być ok. Lukier musi porządnie wyschnąć.

Kategorie