Ciasto malinowe


Ciasto malinowe

IMG_9531

Czasami najbardziej smakują najprostsze rzeczy. Kwintesencja lata – ciasto pachnące świeżymi, dojrzałymi malinami. Czekam na ten smak cały rok! Malinowe ciasto nie jest może bardzo wyszukane, ale za to jakie pyszne!

IMG_9533

Przepis:

Ciasto:
125 g miękkiego masła
80g cukru
125 g mąki
2 jajka
2 łyżki wody
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
ok. 400 g malin

Kruszonka:
50 g miękkiego masła
50g cukru
100 g mąki

Zacznij od kruszonki – w miseczce zmiksuj masło z cukrem, a następnie dodaj mąkę i chwilę zagniataj palcami. Całość powinna mieć konsystencję okruchów. Odłóż kruszonkę na bok.

Miękkie masło utrzyj mikserem razem z cukrem na puszystą masę. Dodawaj kolejno po jednym jajku, następnie wodę. To ważne, aby wszystkie te składniki miały pokojową temperaturę. Jeśli będą zbyt zimne, ciasto nie będzie tak smaczne i puszyste.
Do masy dodaj mąkę, proszek i sodę – miksuj jeszcze przez chwilę, aby całość dobrze się połączyła.
Przełóż ciasto do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układaj maliny i posyp kruszonką. Dla chrupkości, całość można posypać też cukrem perlistym. Piecz ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Gotowe ciasto doskonale smakuje jeszcze ciepłe, ale resztki zjedzone następnego dnia na śniadanie też smakują pysznie :)

 

 

Kategorie