Czerwone jabłuszko


ciasteczka jabłuszka

Pięknie czerwone, kształtne i smakowicie pachnące. Ciasteczka w kształcie jabłek. Sekret dekoracji tkwi w odpowiednio przygotowanym lukrze. Zanim opanuje się technikę, trzeba trochę poćwiczyć. No więc ćwiczę!

ciasteczka jabłuszka

Najpierw gęstym lukrem zrobiłam obrys i pozwoliłam mu trochę zastygnąć. Potem płynniejszym wypełniłam środek i narysowałam białym lukrem refleks. Tę czynność trzeba wykonać natychmiast, aby oba kolory połączyły się w jedną warstwę.

ciasteczko jabłko

Całkiem nieźle, hm?

Przepis:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki

Masło utrzyj z cukrem (nie za długo, aby ciasto po wyrobieniu było dobrej konsystencji). Tutaj można dodać np. łyżeczkę ekstraktu waniliowego, skórkę cytrynową, pomarańczową, cynamon lub inną przyprawę. Dodaj jajko i mąkę, zagnieć ciasto. Schodź ok. godzinę w lodówce. Nie zapomnij zawinąć ciasta w folię! Rozwałkuj i wykrawaj ulubione kształty. Piecz ok. 10 minut w nagrzanym do 200º C piecu. Ostudzić na metalowej kratce

Lukier:

1 białko
ok 250 g cukru pudru

Białko lekko ubij, dodaj cukier i porządnie zmiksuj. Do wykonania obrysu ciasteczek potrzeba bardziej gęstego lukru – zagęścisz go dodając cukru. Do wypełnienia – rzadszego – jeśli dodasz troszkę wody powinno być ok. Lukier musi porządnie wyschnąć.

Kategorie