Fiołkowe makaroniki


fiołkowe makaronikiIch piękno polega na tym, że z podstawowego przepisu można wykonać milion różnych kombinacji smakowych i kolorystycznych. Mają jednak swoją ciemną stronę – im bardziej chcesz, aby wyglądały jak w paryskiej cukierni, tym bardziej podobne są do polnych purchawek (a nie o to nam chodzi).

fiołkowe makaroniki

Podejść z tymi małymi, przebiegłymi makaronikami miałam wiele, i jeszcze nie raz o nich usłyszycie. Tymczasem wersja fiołkowa była pyszna. A jak przyjrzeć się im pod odpowiednim kątem… wyglądały też przyzwoicie. Voilà!

fiołkowe makaroniki

Przepis:

  • 100g białka
  • 25 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 225 g cukru pudru
  • 125 g mąki migdałowej

Białka ubij z cukrem kryształem i cytryną na sztywną pianę. Mąkę migdałową zmieszaj z cukrem pudrem i dodaj do białek. Dodaj kilka kropel barwnika spożywczego. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników – masa powinna być lśniąca. Umieść ją w szprycy cukierniczej (wyszukane określenie torebki do mrożonek z odciętym rogiem) i uformuj kółeczka o średnicy ok. 3 cm na blasze. Wyciśnięta masa powinna się trochę rozprzestrzenić – konsystencja powinna być taka, aby makaroniki ani się nie rozlały, ani nie były zbyt sztywne – czubeczek na górze powinien szybko zniknąć. Połowę skorupek (tych, które będą na górze ciasteczka) można posypać kandyzowanymi fiołkami. Odstaw makaroniki na ok. 20 minut aby lekko zaschły od góry. Piecz ok. 15 minut w piecu nagrzanym do 150º C.

Ganache fiołkowy:

  • 50 g czekolady
  • 50 ml śmietany
  • łyżeczka syropu fiołkowego (nie masz? użyj np. soku malinowego!)

Na maleńkim ogniu roztop wszystkie składniki. Odstaw aby zaczęły gęstnieć. Nakładaj ganache na makaroniki.




+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.