Jesienne cupcakes


jabłkowe_cupcakesFajny przepis. Dzięki tartym jabłkom te cupcakes są leciutkie i soczyste! Zdecydowanie polecam to połączenie smaków – jabłka, cynamon i pomarańczowa skórka.

jabłkowe_cupcakesDo dekoracji użyłam listów wyciętych z pomarańczowej masy cukrowej. Aby nadać listkom trójwymiarowy kształt, wysuszyłam je na łyżeczkach. Kiedy masa cukrowa jest już twarda listek utrzyma swój kształt.

jabłkowe_cupcakes

 

Przepis:

140 g tartych jabłek
180 g mąki
180 ml oleju
100 g cukru
3 jajka
łyżeczka przyprawy piernikowej
po łyżeczce sody i proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej pomarańczy
250 g serka śmietankowego
ok 100 g śmietanki kremówki
100 g cukru pudru

Jabłka zetrzyj na drobnych oczkach. W dużej misce zmiksuj jajka z cukrem i olejem. Dodaj przyprawę piernikową, a następnie jabłka. Wymieszaj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Przełóż do 12 muffinkowych foremek  i piecz ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wyjmij babeczki z piekarnika i przestudź je.

W dużej misce zmiksuj serek z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj śmietanę, tak aby krem zrobił się luźniejszy. Następnie dodaj skórkę pomarańczową.