Kanelbulle


kanelbullar

Te pyszne cynamonowe bułeczki drożdżowe poznałam będąc na wakacjach w Szwecji. Można je kupić w każdej piekarni, a nawet każdym kiosku. Wierzcie lub nie, ale Szwedzi wypijają najwięcej kawy ze wszystkich narodów europejskich. Zdecydowanie od jakości ważniejsza jest tu ilość – szwedzka kawa pita jest z ekspresów przepływowych cały dzień. Jest strasznie mocna i średnia w smaku. Może właśnie dlatego, Szwedzi lubią mieć pod ręką coś, czym można przełamać byle jaki smak kawy. kanelbulleJa na przekór, lubię jeść je z herbatą. W mojej wersji kanelbullar jest miniaturowy. Dosłownie!kanelbullemini kanelbullarmini kanelbullarmini kanelbullarPrzepis:

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 250 g mąki1
  • łyżka cukru
  • 25 g drożdży
  • 30 ml mleka
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 50 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Roztop masło w mleku – kiedy będą letnie dodaj drożdże. Niech sobie chwilkę poleżą, aby drożdże połączyły się z płynem. Dodaj cukier i mąkę oraz jajko. Wyrób na gładkie ciasto. Rozwałkuj najcieniej jak się da, na kształt prostokąta. Aby zrobić nadzienie zmieszaj miękkie masło z cynamonem i cukrem. Rozsmaruj masę na cieście zostawiając margines ok. 1 cm na brzegach. Zwiń w roladę zaczynając od dłuższego boku, następnie potnij na małe plasterki. Ustaw na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw w jakieś ciepłe, przytulne miejsce na godzinę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp perlistym cukrem. Piecz ok. 5 minut w piecu nagrzanym do 220ºC.

Kategorie



+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.