Kajmakowe brownie


karmelowe brownie

Koło, żarówka, telefon… to wszystko ważne wynalazki, ale ten kto wpadł na zrobienie kajmaku, zasługuje na osobne, wyjątkowe miejsce w historii. Ktoś genialny ułatwił nam życie, i ugotował za nas słodkie mleko skondensowane, w rezultacie dając nam wszechstronny, i doskonały sam w sobie kajmak.

karmelowe brownie

Dzięki temu, że nie trzeba już 3 godziny gotować w garnku, na minimalnym ogniu, puszki z mlekiem skondensowanym, która jest niczym pocisk, gotowa wybuchnąć pod zbyt dużym ciśnieniem, mogę częściej realizować przepisy z tym pysznym karmelowym wynalazkiem.

karmelowe browniemleko

Tym razem kajmak połączyłam z mocno czekoladowym brownie. Wybrałam do niego bardzo wytrawną, 90% czekoladę, aby lepiej kontrastowała z karmelem. Do tego łyżeczka grubej morskiej soli – wystarczy zaledwie jedno jej ziarenko na kawałek ciasta, aby uzyskać fantastyczne połączenie słodkiego,słonego, i gorzko-czekoladowego. Pycha.

karmelowe brownie

Przepis:
4 jajka
240 ml oleju
60 ml mleka
100 g cukru
180 g mąki
łyżeczka soli
łyżeczka proszku do pieczenia
80 g kakao
170 g czekolady
puszka kajmaku
120 g posiekanych orzechów laskowych

Cukier, kakao, jajka, olej i mleko zmieszaj w misce. Rozpuść czekoladę, zostawiając kilka małych kawałków. Dodaj mąkę z proszkiem i roztopioną czekoladą, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Wsyp połowę orzechów. Wylej 2/3 masy na prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 30 X 23 cm. Piecz 12 minut w piecu nagrzanym do 175 stopni. Po upływie tego czasu, wyjmij ciasto, wylej i wyrównaj na jego wierzchu masę kajmakową, po czym łyżką nakładaj na nią resztę ciasta. Posyp orzechami i czekoladą, pomieszaj ze sobą górne warstwy nożem, aby utworzyło się coś na wzór marmuru. Kontynuuj pieczenie ok 30 minut, aż wetknięty w ciasto patyczek wyjdzie suchy.

Kategorie



+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.