Kawowy creme caramel


creme caramelCreme caramel to deser samowystarczalny – w jednym pojemniczku na raz robi się aksamitnej konsystencji krem oraz słodko-gorzki sos, które doskonale się uzupełniają.

creme caramelSos powstaje dzięki karmelowi, którym pokrywamy dno żaroodpornych miseczek. Po upieczeniu kremu waniliowego, ostudzeniu i odwróceniu naczynia do góry dnem – karmel zamienia się we wspaniały bursztynowy sos, w którym obficie pływa nasz deser. Moja kawowa wersja jest bardziej intensywna w smaku niż klasyczny creme caramel, zapewniając większy kontrast pomiędzy kremem a sosem.

Przepis:
200 ml śmietany kremówki
200 ml mleka
4 jajka
200 g cukru
łyżka rozpuszczalnej kawy
2 łyżki wody.

Kawę rozpuść w 2 łyżkach wody i razem ze 150 g cukru podgrzewaj tak długo, aż powstanie bursztynowy karmel. Cały proces powinien potrwać ok. 10 minut. Przelej karmel do 4 miseczek żaroodpornych.
Aby zrobić krem zagotuj mleko, śmietanę wanilię i 50 g cukru. Roztrzep jajka w misce i zalej je zagotowanymi płynami. Należy to wykonać cienką strużką aby nie zrobiła nam się jajecznica. Rozlej krem do miseczek, włóż do brytfanny i wlej pomiędzy nie gorącą wodę. Piecz w 150 stopniach ok 35-40 minut. Odstaw do ostygnięcia, włóż do lodówki. Kiedy będą już zupełnie zimne odspój krem od ścianek miseczek przy pomocy noża i ostrożnie odwróć deser do góry dnem na talerzu.

Kategorie



+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.