Limonkowe babeczki z musem z białej czekolady


babeczka_limonkowaKiedy już złapiesz wirusa pieczenia babeczek i zorientujesz się jakie jest to proste i przyjemne – możesz wpaść w wir przeróżnych babeczkowych kombinacji i pomysłów. Zmodyfikować można smak ciasta, nadzienia, kremu i dekorację! Traktując podstawowe cupcake’i jako białe płótno można naprawdę poszaleć!

babeczka_limonkowa

Przepis:

125 g miękkiego masła
125 mąki
100 g cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

100 g białej czekolady
50 ml mleka
200 ml śmietanki

2 żółtka
50 ml kremówki
50 ml soku z limonki
skórka starta z limonki
pół puszki skondensowanego słodzonego mleka

Ciasto: połącz ze sobą wszystkie składniki i miksuj przez ok 3 minuty. Podziel na 24 lub 12 muffinowych foremek. Piecz 15 minut w piecu nagrzanym do 190 stopni.

Krem: zagotuj mleko, zdejmij garnek z ognia i wrzuć do niego białą czekoladę. Mieszaj aż składniki się połączą i odstaw do przestygnięcia. Ubij zimną śmietankę na sztywną pianę i delikatnie połącz z czekoladą.

Krem limonkowy: połącz wszystkie składniki w  blenderze. Przelej do garnka i nieustannie mieszając podgrzewaj na małym ogniu aż krem zacznie gęstnieć.

Wystudzone babeczki wydrąż nożem i wypełnij kremem limonkowym. Krem z białej czekolady przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i dekoruj babeczki.