Magdalenki na śniadanie


Oczywiście to, że moje były na leniwe, sobotnie śniadanie nie znaczy, że nie można jeść ich o zupełnie innej porze dnia :). Jednak niezmienne jest to, że przy magdalenkach dobrze jest mieć obok kubek czegoś ciepłego i pysznego (kakao, kawa, herbata…) bo smakuję one najlepiej właśnie popijane ciepłym napojem i w nim maczane.

pomarańczowe magdalenki

Magdalenki najlepsze są świeżo upieczone. Czuć wtedy doskonale ich lekkość kontrastującą z delikatnie chrupiącą skórką. Jeśli upieczesz je dłuższą chwilę przed jedzeniem, wystarczy wrzucić je na moment do gorącego piekarnika. pomarańczowe magdalenki

Przepis:

150 g mąki
2 jajka
75 g cukru
skórka otarta z pomarańczy
75 g topionego masła

Ubij jajka z cukrem na puszystą, dość sztywną masę. Następnie na przemian dodawaj partiami mąkę i masło, delikatnie acz dokładnie mieszając. Dodaj skórkę pomarańczową. Ciasto przełóż na wysmarowane masłem foremki do magdalenek ( z tej porcji wyjdzie ok 14 sztuk). Piecz 12-15 minut w piecu nagrzanym do 190 stopni.