Małpi chlebek


Małpi chlebek

IMG_4524-500x333

Nazwa dziwna, w oryginale chyba brzmi lepiej – monkey bread… Nie bardzo kojarzy się z produktem gotowym, którym jest nic innego, jak mini cynamonowe bułeczki połączone ze sobą słodkim, lepkim syropem. Jedzone na ciepło na niedzielne śniadanie…. mniam!

IMG_4507-500x333

IMG_4509-500x333

IMG_4514-500x333

IMG_4523-500x333

Przepis:

75 g roztopionego masła
250 ml mleka
500 g mąki
1 opakowanie suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru

Otoczka cynamonowa:
100 g topionego masła
100 g cukru
łyżka cynamonu

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Lekko podgrzej mleko, wymieszaj z masłem. Płynne składniki wlej do miski z suchymi i wyrabiaj kilka minut mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto będzie jednolite, zakryj miskę szczelnie folią spożywczą, i zostaw na godzinę do urośnięcia w ciepłym miejscu.
Po upływie godziny wyjmij ciasto z miski, zagnieć, i podziel na małe porcje wielkości orzecha włoskiego. Każdą z porcji uformuj w kulkę, zanurz w maśle, i obtocz cukrem wymieszanym z cynamonem. Układaj kuleczki kolejno w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy foremka jest już pełna, przykryj ją folią i odstaw do wyrośnięcia na ok 20-25 minut.
Zdejmij folię spożywczą i piecz chlebek 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Instrukcja obsługi: ciasto można jeść po wystygnięciu, jednak najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Zamiast kroić, odrywaj pojedyncze kulki. Tak smakuje lepiej!




+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.