Mięta vs zielona herbata


Mięta vs zielona herbata

IMG_8736

Oba smaki pyszne i orzeźwiające :) Który wybrać? Najlepiej upiec, i dopiero potem wybierać ulubione!

IMG_8739

Przepis:

125 g mączki migdałowej
200 g cukru pudru
90 g białek
szczypta soli
pół łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki cukru kryształu
herbata zielona/miętowa

Białka ubij na sztywną pianę z cukrem, solą i cytryną. Następnie dodaj zawartość torebki z herbatą zieloną lub miętową. Możesz dodać odrobinę barwnika spożywczego. Następnie dodaj zmieszane uprzednio migdały z cukrem pudrem. Suche składniki muszą być dokładnie połączone z białkami, a otrzymana masa ani nie powinna być zbyt gęsta, ani zbyt lejąca. Należy wyczuć odpowiedni moment – kiedy wyłożymy na próbę łyżeczkę masy na papier do pieczenia, wierzchołek makaronika powinien po kilku minutach zniknąć.
Przekładamy masę do szprycy i wyciskany okrągłe ciasteczka. Ciasta powinno starczyć na ok 50-60 połówek. Zostawiamy makaroniki na papierze na jakieś 30 minut. Będą gotowe do włożenia do piekarnika, kiedy powierzchnia dotknięta palcem nie będzie go brudzić.

Piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Gotowe, ostudzone makaroniki przełóż ulubionym kremem – ja użyłam ganache z białej czekolady :).

Kategorie