Mini Pavlova z granatem


mini pavlova

Proste, lekkie i pyszne. Z braku sezonowych owoców jagodowych, które najlepiej pasują do tego deseru, sięgnęłam po granat. Jest to owoc wyjątkowy, nie tylko dlatego że wygląda jak drogocenne rubiny, ale również dlatego, że ma niepowtarzalny smak – trochę cierpki ale jednak słodki.

mini pavlovaNazwa Pavlovy nie bierze się od niekontrolowanego ślinotoku (chociaż jak dla mnie byłaby to logiczna geneza), ale od baletnicy Annie Pavlovej.

mini pavlovamini pavlova

Przepis:
2 białka
125 g cukru pudru
starta skórka z 1 mandarynki
200 ml śmietany kremówki
1 granat

Białka ubijaj na małych obrotach aż zaczną się pienić. Następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj na dużych obrotach aż do uzyskania sztywnej piany. Dodaj startą skórkę mandarynkową. Formuj z białek małe gniazdka średnicy ok 5 cm. Piecz 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Bezy można zostawić w wyłączonym piekarniku na całą noc aby się dosuszyły.

Kiedy bezy są gotowe, nakładaj na nie porcję kremówki ubitej z odrobiną cukru i posyp kuleczkami granatu.

Kategorie



+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.