Muffiny kawowe z białą czekoladą


muffin_biała_czekolada1

Moje ulubione! Bo są cudownie wilgotne, a biała czekolada doskonale uzupełnia goryczkę kawy. Z muffinami generalnie ciężko jest zepsuć sprawę. Jeśli masz sprawdzony przepis podstawowy na ciasto, kombinacji może być nieskończona ilość. Kawa z białą czekoladą to jeden z eksperymentów, który trafił u mnie do kategorii „koniecznie powtórz”, a z czasem mianował do „muffin nr 1″.

muffin_biała_czekolada2
muffin_biała_czekolada3

Przepis:
190 g mąki
100 g cukru
50 g posiekanej białej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 jajko
80 ml oleju
80 ml mleka
łyżeczka proszku do pieczenia

Zmieszaj razem suche składniki. Do szklanki wlej olej, wbij jajko i uzupełnij mlekiem – płynów w sumie musi wyjść szklanka. Wymieszaj wszystkie składniki bardzo szybko, ciasto powinno być grudkowate. Przełóż do 12 foremek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 20 minut.




+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.