Muffiny z lemon curdem i malinami


Muffiny z lemon curdem i malinami

raspberry_muffins IMG_8653

Jak dla mnie rewelacja :) Muffiny są wilgotne, mają cudownie chrupiącą skórkę  i zaskakują połączeniem malin oraz cytrynowego kremu.IMG_8654

Do tego przepisu najlepiej pasują maliny mrożone – łatwiej wymieszać je z surowym ciastem niż świeże maliny.

Przepis:

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
szczypta cynamonu
łyżeczka sody i proszku do pieczenia
1 jajko
2/ 3 szklanki maślanki
1/4 szklanki oleju roślinnego
kilka łyżek lemon curd (opcjonalnie)
garść mrożonych malin

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Wymieszaj w misce trzepaczką suche składniki. W innej miseczce połącz mokre składniki. Wlej płyn do suchych składników i wymieszaj metalową łyżką jedynie do połączenia składników – ciasto nadal powinno mieć grudki. Do ciast dodaj maliny i lemon curd, połącz dwoma ruchami z ciastem. Piecz ok 20 minut, aż muffiny będą złociste.