Pieczone pączki


pieczony pączek

Jak zawsze o tej porze,uwagę od innych słodyczy odciągają pączki. I chodź tłusty czwartek jeszcze daleko, oto moja propozycja na rozgrzewkę:

pieczone pączki

Jest to wersja zupełnie inna od tradycyjnej. Po pierwsze – nie drożdżowa. Po drugie – nie smażona. Po trzecie – z dziurką. Po czwarte – zawierająca jogurt i minimalna ilość tłuszczu. W porównaniu z klasycznym pączkiem smażonym na smalcu, ten powinien być przepisywany przez lekarzy na receptę!

pieczone pączki

pieczone pączki

Jeśli tak jak ja, z niewiadomych powodów, tęsknisz za tymi kolorowymi, lukrowanymi, posypywanymi, kiczowatymi pączkami z Dunkin Donuts, jest to coś dla Ciebie. Ich istotę można zredukować do dwóch cech – dziurki i polewy. Co może ją stanowić? Od czekolady, po lukry, na cukrze pudrze kończąc. Posypki, kolorowe maczki, orzechy i wiórki czekoladowe – koniecznie!

pieczone pączkipieczone pączkipieczone pączki

W składzie jest bardzo mało cukru, co rekompensuje lukier. Specjalną foremkę do donatów można kupić w wielu sklepach. Sam przepis jest bardzo prosty, a cała zabawa polega na polewaniu i posypywaniu. Enjoy!

Przepis:

1 jajko
niepełna łyżeczka sody
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru
125 g mąki
szczypta soli
łyżka oleju
kubeczek jogurtu (150 g)
lukier*

Wymieszaj w misce suche składniki. Dodaj mokre, i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do torebki na mrożonki, obetnij róg i wyciskaj porcje ciasta do foremki. Przepis starcza na 12 pączków. Surowe ciasto powinno sięgać połowy ścianek formy. Jeśli będzie go za dużo, nie zrobi nam się dziurka. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

*Propozycje na lukier? Czekolada – gorzka, biała, mleczna. Lukier – sok z cytryny + cukier puder, lub sok + cukier puder, lub mleko + cukier puder. Ilość możliwości: nieograniczona.

Kategorie



+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.