Pierniczki płatki śniegu


piernikowe śnieżynkiDo tego projektu wybrałam największą foremkę z zestawu. Po pierwsze dlatego, aby łatwiej było nanieść na ciasteczko dekorację. Po drugie, aby śnieżynki ładniej się prezentowały z daleka. Można przewiązać je wstążką i zawiesić na choince, lub ładnie zapakować i kogoś obdarować.

piernikowe śnieżynkipiernikowe śnieżynkiDo dekoracji użyłam dwóch kolorów: białego i niebieskiego. Dodatkowo dorzuciłam kilka cukrowych perełek.

piernikowe śnieżynkiNajpierw obrysowałam kontur gęstym lukrem i pozwoliłam mu trochę zaschnąć. Środek wypełniłam płynniejszym – i znowu suszenie. Na twardą warstwę błękitnego lukru nałożyłam znowu gęsty, w formie kresek i kropeczek. Zanim wysechł, przykleiłam do niego perełki

Przepis:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Masło utrzyj z cukrem (nie za długo, aby ciasto po wyrobieniu było dobrej konsystencji). Dodaj łyżeczkę kakao i przyprawy piernikowej. Dodaj jajko i mąkę, zagnieć ciasto. Schłodź ok. godzinę w lodówce. Nie zapomnij zawinąć ciasta w folię! Rozwałkuj i wykrawaj ulubione kształty. Piecz ok 10 minut w nagrzanym do 200º C piecu. Ostudzić na metalowej kratce

Lukier:

  • 1 białko
  • ok 250 g cukru pudru

Białko lekko ubij, dodaj cukier i porządnie zmiksuj. Do wykonania obrysu ciasteczek potrzeba bardziej gęstego lukru – zagęścisz go dodając cukru. Do wypełnienia rzadszego – jeśli dodasz troszkę wody powinno być ok. Lukier musi porządnie wyschnąć.

Kategorie