Przebranie i przekąska – 2 w 1!


ciasteczka wąsy

Z tymi wąsami możesz być w karnawale Freddiem Mercurym, Wojciechem Pijanowskim lub Tomem Selleckiem… Albo po prostu wąsatym typem. Dodatkowo, jeśli okaże się, że impreza na którą się wybierasz wcale nie wymaga przebrania,i byłbyś jedyną przepraną osobą – możesz zjeść swoje wąsy! Rozwiązanie to polecam również, gdyby niespodziewanie dopadł Cię głód.

wąsik

W kruche ciasteczka wycięte na kształt wąsów wbiłam patyczek. Aby wąsy nie spadły, upewnij się, że patyczek wbity jest przez środek ciasta.

ciasteczka wąsy

Lukier możesz zabarwić (tak jak ja) szarym barwnikiem spożywczy, lub czekoladą dla brązowego koloru.

Ciasto:
200 g miękkiego masła
100 g cukru
1 jajko
400 g mąki

Masło utrzyj z cukrem (nie za długo, aby ciasto po wyrobieniu było dobrej konsystencji). Tutaj można dodać np. łyżeczkę ekstraktu waniliowego, skórkę cytrynową, pomarańczową, cynamon lub inną przyprawę. Dodaj jajko i mąkę, zagnieć ciasto. Schłodź ok. godzinę w lodówce. Nie zapomnij zawinąć ciasta w folię! Rozwałkuj i wykrawaj wąsy. Aby ułatwić uzyskanie kształtu, wytnij wzór z papieru i obrysuj ciasto nożem. Wbij patyczek. Piecz ok. 10 minut w nagrzanym do 200º C piecu. Ostudzić na metalowej kratce

Lukier:
1 białko
ok 250 g cukru pudru

Białko lekko ubić, dodać cukier i porządnie zmiksować. Do wykonania obrysu ciasteczek potrzeba bardziej gęstego lukru – zagęścisz go dodając cukru. Do wypełnienia rzadszego – jeśli dodasz troszkę wody powinno być ok. Lukier musi porządnie wyschnąć.


Kategorie



+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.