Przepis – drożdżówki z porzeczkami

Ciasto:
500 g mąki
100 g cukru
150 g roztopionego masła
7 g suszonych drożdży
250 ml mleka
1 jajko i 2 żółtka
ok 300-400 g czerwonych porzeczek
Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Dodajemy topione masło. W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże i cukier. Wlewamy do miski z mąką mleko z masłem i zaczynamy wyrabiać, dodając pojedynczo jajko/żółtka. Ja wyrabiam ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, na koniec można ciasto wyrobić jeszcze ręką. Kiedy jest jednolite przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Po upływie tego czasu otwieramy miskę, wyjmujemy z niej ciasto i przez chwilę wyrabiamy. Dzielimy całość na 12 równych porcji, lepiąc z ciasta kulki, a następnie rozpłaszczając na dyski. Smarujemy wierzch każdej bułeczki roztrzepanym jajkiem, posypujemy garstką porzeczek, oraz kruszonką.
Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone drożdżówki powinny być rumiane. Kiedy lekko przestygną polewamy całość lukrem.
Kruszonka:
60 g topionego masła
50 g mąki
50 g cukru
Masło łączymy z mąką i cukrem, mieszamy do uzyskania konsystencji okruszków.
Lukier:
200 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
+ Nie mam komentarzy
Dodaj swój