Rogaliki Marcińskie


Rogaliki Marcińskie

IMG_9097Albo może lepiej Rogale a’la Marcińskie, bo po pierwsze są z ciasta drożdżowego a nie francuskiego, a po drugie wypełnione makiem czarnym a nie białym. Poza tym znacznie mniejsze, właściwie to rogaliki a nie rogale :)

IMG_9100

Wszystko to nieistotne, bo rogaliki wyszły pysznie i pasowały jak ulał do tradycyjnej gąski :)

Przepis:

3 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
7 g suszonych drożdży
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 żółtko
50 g topionego masła
szczypta soli

300 g masy makowej (oczywiście domowej!)
200 g marcepanu

Mąkę, cukier, drożdże i sól wymieszać w dużej misce. Ciepłą wodę zmieszać z jajkami, żółtkiem i olejem. Połączyć mokre składniki z suchymi i wyrobić z nich ciasto. Następnie powoli dolewać roztopione masło i dalej wyrabiać tak, aby ciasto wchłonęło masło. Gotowe, wyrobione ciasto zostawiamy w misce szczelnie przykrytej folią. Powinno rosnąć w ciepłym miejscu ok 1,5 godziny.
W międzyczasie miksujemy mak i marcepan aż połączą się w jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy. Dzielimy na pół. Pierwszą połowę wałkujemy na prostokąt, który dzielimy nożem na równe trójkąty. Na każdy trójkącik kładziemy łyżkę nadzienia i zwijamy w rogalik. To samo robimy z drugą połową ciasta.
Gotowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia i przykrywamy ściereczką, dając im jeszcze trochę wyrosnąć – ok 20 minut. Smarujemy białkiem, aby się ładnie przyrumieniły. Pieczemy 12 minut w piecu nagrzanym do 175 stopni.

Gotowe rogaliki polewamy lukrem i posypujemy siekanymi orzechami włoskimi.

Kategorie