Semla – szwedzka bułeczka maślana


semla

Kiedy zobaczyłam je pierwszy raz w szwedzkiej cukierni, nie mogłam sobie wyobrazić kombinacji smaku ciasta drożdżowego z bitą śmietaną. Kiedy wreszcie odważyłam się spróbować, byłam mile zaskoczona.semlaJednak największą niespodzianką w tych bułeczkach nie jest nadzienie, lecz lekka nuta kardamonu, która dodaje pieprzowego posmaku. Nie pomijaj tego składnika!

semlasemla

Przepis:

500 g mąki
7 g suszonych drożdży
1 jajko
1 żółtko
250 ml letniego mleka
50 g stopionego masła
szczypta soli
90 g cukru
płaska łyżeczka kardamonu

300 ml śmietany
cukier do smaku
łyżka esencji waniliowej

W dużej misce zmieszaj sól, cukier, mąkę, drożdże i kardamon. Dodaj masło, letnie mleko i jajka. Wyrób na gładkie ciasto, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min. do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu zamieszaj ciasto i ponownie odstaw na kolejne 30 minut.
Podziel ciasto na 16 równych części i uformuj każdą z nich w zgrabną, okrągłą kulkę. Poukładaj zachowując odstępy na dwóch blachach, przykryj ściereczką i odstaw na wyrośnięcia na ok 20 minut, następnie pędzelkiem pomaluj je rozkłóconym jajkiem. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, piecz bułeczki 10-12 minut, aż będę rumiane.

Z ostudzonych bułeczek odetnij wierzch i napełnij je śmietanką ubitą z cukrem i wanilią.
Im świeższe tym lepsze!

Kategorie