Tarta limonkowa


Tarta limonkowa to klasyczny amerykański deser, który słynie z dodatku żółtych limonek z Florydy. Nie mam pojęcia skąd są limonki dostępne w Polsce, ale dopóki nie spróbuję oryginału będą obstawiać przy tym, że nie ma różnicy w smaku.

key_lime_pie

Charakterystycznym dodatkiem tego ciasta jest spód z razowych herbatników. Są lekko słone, co doskonale uzupełnia słodko-kwaśną limonkową masę. Oryginał często podawany jest z bezową skorupką na wierzchu. Moja wersja jest jednak lżejsza i mniej pracochłonna. Po smaku ciasta nigdy nie zgadlibyście jak łatwo i szybko można je skonstruować!

key_lime_pie
tarta_limonkowa

Przepis:
spód według tego przepisu
puszka słodzonego mleka skondensowanego
4 żółtka
110 ml kremówki
110 ml soku z limonki
skórka starta z limonki.

Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masą. Wlej na upieczony i wystudzony spód, zapiecz w 160 stopniach przez ok. 25 minut. Tylko tyle? Tak! :)

Kategorie



+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.