Tarta waniliowa z gruszkami i czekoladą


tarta waniliowa  z gruszkami i czekoladą

Wanilia, czekolada i gruszki… Ta kombinacja zawsze jest trafiona – czy w postaci tortu, deseru lodowego, czy tak jak w tym przypadku – tarty.

tarta waniliowa z czekoladą i gruszkamiAutomatycznym skojarzeniem z gruszkami są dla mnie goździki. Stosuje się je przede wszystkim podczas Świąt, ale ja używam ich przez cały rok. Goździki to chyba moja ulubiona przyprawa, która pasuje do wielu smaków – pomarańczy, czekolady, jabłek i no gruszek oczywiście.

tarta waniliowa z gruszkami i czekoladąTarta powstała w wyniku eksperymentu, ale na pewno jeszcze ją zrobię. Wam też polecam! :)

tarta waniliowa z gruszkami i czekoladąPrzepis:
2 gruszki
łyżeczka mielonych goździków

laska wanilii
2 jaka
300 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
25 g masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
75 g cukru

100 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki
2 łyżki masła

opakowanie herbatników Digestive
25 g roztopionego masła

Spód: Rozgnieć herbatniki na drobne okruszki, połącz z roztopionym masłem i wysyp na foremkę do tarty. Ugnieć okruszki tak, aby powstał ścisły spód. Piecz 10 minut w piecu nagrzanym do 190 stopni.

Gruszki: Gruszki obierz i pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Wlej odrobinę wody aby przykryła gruszki. Wsyp goździki i gotuj ok 10-15 minut do miękkości (byle nie na papkę). Odcedź gruszki z wody.

Krem waniliowy: Zagotuj połowę mleka ze śmietaną i masłem w garnku z ziarenkami wanilii. W wysokim naczyniu zmiksuj jajka zresztą mleka i mąkami. Dodaj masę do gotującego mleka ze śmietaną i trzymaj na małym ogniu do zgęstnienia – cały czas mieszając.

Na wystudzonym spodzie rozłóż gruszki, następnie wylej krem budyniowy i wygładź szpatułką. Kiedy lekko zastygnie rozprowadź na nim czekoladę roztopioną z masłem i śmietanką. Póki jest jeszcze płynna (choć nie gorąca) posyp tartę wiórkami czekoladowymi.




+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.