Tort z orzechami ziemnymi i musem czekoladowym


tort orzechowy

Tort na 3 okazje naraz, więc smaków też odpowiednio dużo. Wyobraźcie to sobie: czekoladowe ciasto, krem z masłem orzechowym, mus czekoladowy i orzeszki ziemne… Popularność snickersa broni argumentu, że jest to połączenie bez pudła. Wpisuję zatem ów tort po stronie eksperymentów udanych :) Dodatkowo czekoladowe ciasto ze względu na pół litra użytego mleka jest wyjątkowo wilgotne. Chyba nie raz będę jeszcze korzystać z tego przepis!

Przepis:

500 ml mleka
100 g roztopionego masła
5 jajek
300 g cukru
50 g kakao
600 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody

4 łyżki masła orzechowego
250 g serka typu Philadelphia
1/3 puszki kajmaku

2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
250 ml śmietanki
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej

Ciasta: Ubij jajka z cukrem na dość sztywną, puszystą masę i zmieszaj z roztopionym masłem. Połącz suche składniki i delikatnie łącz na przemian masę jajeczną z suchymi składnikami i mlekiem. Trochę to potrwa ale nie spiesz się, bo wszystkie mozolnie pozyskane bąbelki powietrza nam uciekną (a tego nie chcemy). Piecz ciasto ok 45-60 minut w 175 stopniach.

Zmiksuj serek, masło orzechowe i kajmak na jednolitą masę. Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.

Roztop czekoladę. Żelatynę zalej wodą w małej miseczce i odstaw na 5 minut aby napęczniała. Następnie podgrzej żelatynę w mikrofalówce na najwyższą moc przez 30 sekund. Delikatnie połącz śmietanę, czekoladę i żelatynę.

Upieczone ciasto wystudź, następnie przekrój na 3 równe części i odkrój „górkę” z wierzchu. Pierwszy blat posmaruj połową orzechowego kremu. Połóż na to drugi blat. Jeśli masz obręcz do tortów – to super. Jeśli nie, uczyń następująco: wytnij pas sztywnego papieru wyższego niż tort – np. ok 10 cm. Przy pomocy taśmy klejącej zrób z papieru obręcz. Służy to temu, aby wlany na tort mus czekoladowy nie spłynął w dół, tylko ładnie stężał. W tym celu powinien postać ok 4 godzin w lodówce. Po tym czasie można położyć na tort 3 blat, delikatnie zdjąć obręcz i całość posmarować resztą kremu orzechowego. Boki tortu udekoruj posiekanymi orzeszkami ziemnymi (niesolonymi).