Tort z palonym cukrem


tort urodzinowy z palonym cukrem
Co by było, gdyby zamiast zwykłego cukru, dodać do ciasta bursztynowy, aromatyczny cukier palony?

tort urodzinowy z palonym cukrem

Postanowiłam to sprawdzić przy okazji pieczenia tortu urodzinowego. Aby ciasto było bardziej wilgotne, cukier zaaplikowałam w formie syropu. Wyszło doskonale – pachniało i smakowało naprawdę niepowtarzalnie. I chociaż coś takiego jadłam po raz pierwszy, już tęsknię za tym aromatem. Dlaczego dopiero teraz na to wpadłam?

tort urodzinowy z palonym cukrem

Co pasuje do wilgotnego, karmelowego ciasta? Pierwsze skojarzenie – krem pomarańczowy. Drugie – krem śmietankowy. Dobre w teorii..

tort urodzinowy z palonym cukremDobre w praktyce!

tort urodzinowy z palonym cukrem

Ponadto: mandarynkowe bezy z dodatkiem mlecznej czekolady i krokant (karmelizowane orzeszki).

Przepis:

Ciasto:
3 żółtka
3 białka
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml mleka
szczypta soli
150 g miękkiego masła
1 porcja syropu karmelowego

Utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj wszystkie składniki poza białkami, i zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj masę delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto zrobiłam w trzech osobnych rzutach – podzieliłam masę na 3 i każdy placek piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm przez ok. 25 minut, w piecu nagrzanym do 175C.

Krem śmietankowy:
400 g serka śmietankowego
200 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru

Serek zmiksuj z cukrem, dodawaj stopniowo śmietankę kremówkę. Ubijaj aż masa będzie sztywna. Jeśli chcesz zaszaleć, możesz dodać ziarenka naturalnej wanilii.

Krem pomarańczowy:
200 g masła
80 g cukru
sok i skórka z 2 pomarańczy
3 łyżki kaszy manny
4 żółtka

Masło rozpuść z cukrem, sokiem i skórką pomarańczową w małym garnku. Zmniejsz ogień pod garnkiem na minimalny, dodaj żółtka. Nieustannie mieszaj ok. 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Dodaj kaszkę manną, dalej mieszaj aż zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.

Syrop karmelowy:
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody

Karmelizuj cukier w małym garnku, aż całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Ostrożnie zalej gorącą wodą. Będzie bulgotać – wygląda strasznie, ale to prawidłowa reakcja. Chwilę pogotuj, zestaw z ognia i ostudź.

Kategorie



+ Nie mam komentarzy

Dodaj swój

Comments are closed.